Zlati prinasalci

Deset pasjih zapovedi

1. Moje življenje je dolgo samo deset do petnajst let. Vsako slovo od tebe, kadar kam odideš,je zame bolečina. Prosim, premisli dobro o tem, preden me vzameš za svojega.

2. Daj mi dovolj časa, da bom razumel, kaj hočeš od mene.

3. Zaupaj mi - od tega živim.

4. Nikoli se ne jezi name in ne zapiraj me za kazen. Ti imaš svoje delo, svojo zabavo, svoje prijatelje, jaz imam samo tebe.

5. Prosim, govori kdaj pa kdaj z mano, čeprav ne razumem tvojih besed, poznam tvoj glas in ta naj bo včasih samo zame.

6. Kakorkoli že ravnaš z mano, dobro ali slabo - nikoli ne pozabim!

7. Preden me udariš, pomisli na to, da bi te s svojimi čeljustmi z lahkoto zgrabil za roko in ti jo zdrobil, vendar tega ne storim.

8. Preden me pri delu kregaš, da sem bil slab, len in trmast, pomisli - morda me muči neprimerna prehrana, morda sem bil dolgo na soncu ali pa mi je oslabelo srce.

9. Skrbi zame, ko ostarim - tudi ti boš nekoč star.

10. Spremljaj me na zadnji poti. Ne reci "tega ne morem gledati" ali " naj se zgodi v moji odsotnosti". Veš, s tabo mi je vse veliko lažje.

12 zlatih pravil za otrokovo spoznavanje s psom

Otroci imate pse radi. In psi vas, če z njimi pravilno in ljubeče ravnate. Nekateri otroci se psov tudi bojite. Nič hudega, saj gre za strah iz previdnosti in nekaj teh ob srečanju s psom nikoli ne škodi. Še prehitro, vsaj nekateri, namreč postanete prehrabri in predrzni do psov. Kakorkoli, vsakega psa moramo spoštovati, pa naj bo velik ali majhen.

1. pravilo: Ravnaj s psom tako, kot bi si želel, da bi s teboj ravnali tvoji prijatelji.

2. pravilo: Naj je videti pes še tako ljubek: ne približuj se tujemu psum ne da bi lastnika prej vprašal za dovoljenje. "Pes ima kosmata ušesa", pravi pregovor...

3. pravilo: V pasji bližini se vedi čimbolj normalno - ne kriči, ne krili z rokami, predvsem pa se izogibaj gibov, ki bi psu lahko pomenili grožnjo ali nevarnost.

4. pravilo: Nikoli ne glej pu naravnost v oči! Približaj se mu mirno in s strani.

5. pravilo: Spoštuj pasji rep! Ne vleci psa zanj in pazi, dapsu niti slučajno ne stopiš na rep!

6. pravilo: Ne moti psa pri hranjenju in pusti njegovo posodo s hrano pri miru. Nikoli mu ne poskušaj iztrgati iz gobca kosti ali česarkoli, kar si je priboril za plen.

7. pravilo: Psi se radi igrajo ... vendar bodi pozoren in se z obrazom ne približuj pasjemu gobcu.

8. pravilo:
Nikoli ne poskušaj razdvajati psov, ki se tepejo! Pasji pretep je lahko včasih videti in slišati grozno, venddar psi poznajo meje, do katerih v pretepu lahko gredo. Ne pozabi - ti imaš le dve roki, psi pa ostre zobe.

9. pravilo: Naj te bostrah ali ne -  nikoli ne teci pred psom, samo razdražil ga boš. Če se počutiš ogroženega, obstoj kotvkopan in ne krili z rokami Morda te bo pes oblajal in povohal, vsekakor poa bo sam odšel.

10. pravilo: S tujim psom se igraj vedno v prisotnosti lastnika.Vsak pes je osebnost zas, tudi dva psa si po značaju nista enaka, zato nikoli ne posplošuj svojih izkušenj. 

11. pravilo: Nikoli se ne približuj na verigo pripetemu psu!

12. pravilo: Ne draži in ne jezi psa za ograjo - kar je zate mogoče zabava, je zanj lahko grožnja. V pasjih očeh boš postal sovražnk, psi pa imajo dober spomin, zato nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi, če se s tem psom srečata na prostem ...